Elektrikli araç nedir sorusu, günümüzde oldukça merak edilen sorular arasında yer alıyor. Çevresel duyarlılıkların giderek artmasıyla popüler bir hale gelen elektrikli araçlar, petrol yakıtlı araçlara sunulan en iyi alternatiflerden. Peki ama elektrik araç nedir, çalışma prensibi nasıldır?
Gelişen teknoloji ile birlikte otomotiv dünyasında yerini daha da sağlamlaştırmayı başaran elektrikli araçlar, kullanım kolaylığı ve doğa dostu profili dikkat çekiyor. Bu doğrultuda üretilen araçlar ise günden güne daha sık tercih edilir hale geliyor.
Otomotiv sektörünün lider markası Tanoto ailesi olarak bu yazımızda, barındırdığı teknolojiler ile ön plana çıkan elektrikli araçlar konusunu ele alıyoruz. Eğer siz de elektrikli araç nedir sorusuna yanıt almak istiyorsanız içeriğimizin devamını okuyabilirsiniz!
Elektrikli araç nedir sorusuna kısaca yanıt vermek gerekirse, içten yanmalı motor yerine elektrik motorundan güç sağlayan taşıtlar olarak tanımlanabilir. Klasik benzinli ve dizel otomobillerden farklı olarak batarya ve pil setleri ile çalışan elektrikli araçlar, depolanmış enerjiyi elektrik enerjisine çevirmesi ile biliniyor.
İlk örneği 1835 yılında Thomas Davenport tarafından Amerika’da icat edilen elektrikli araç; elektromıknatıs, pivot ve batarya vasıtası ile tasarlanan bir lokomotif olarak karşımıza çıkar. Aslında elektrikli araçların, 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl arasında oldukça popüler olduğunu söylemek gerekir. Öte yandan o yıllardan sonra petrol kaynaklı yakıtlar ile çalışan arabaların hızlı bir şekilde üretilmesi ile birlikte elektrikli araçların kullanımı da giderek azalmıştır.
2000’li yıllara gelindiğinde ise enerji kaynaklarındaki krizler ve çevresel faktörler göz önüne alınarak elektrikli araçların kullanımı yeniden ciddiyet kazandı. Öyle ki elektrikli araçlarda kullanılan bataryalar, güç kaynağını yenilenebilir enerji kaynağından aldığı için doğaya zarar vermeyen yapısı ile dikkat çekmeye başladı.
Tam da bu nedenle elektrikli araçların, yüksek motor güçlerine rağmen doğa dostu ulaşım alternatifleri olduğunu belirtmek gerekir. Ayrıca elektrikli araçlar, egzoz emisyonu yapmadığı için herhangi gaz muayenesine ihtiyaç duymadığı gibi sera gazı salınımı riskini de azaltan etkiye sahiptir.
Elektrikli araç nedir sorusunu yanıtladığımıza göre elektrikli araç türlerinin neler olduğundan da bahsetmek gerekir. Elektrikli araçlar, bataryaların çeşitlerine göre farklı türlere ayrılır. Bu doğrultuda ise üç temel elektrikli araç tipi vardır. Bunlar:
1. Hybrid (hibrit) Araçlar: Hibrit araçlar, hem benzin hem de elektrik motoru ile çalışır. Dolayısıyla bu araçlar, iki farklı motor sistemine sahiptir.
2. Plug-in Hybrid Araçlar: Normal hibritlerden farklı olarak plug-in hibrit araçların bataryaları, prizden şarj edilebilen daha büyük akülere sahiptir. Bu nedenle plug-in hibrit araçlar, harici olarak şarj edilebilir özelliktedir.
3. Tam Elektrikli Araçlar: %100 elektrikle çalışan tam elektrikli araçlar, hibrit araçlardan farklı olarak tek bir motora sahiptir.
İçeriğimizin bu kısmında elektrikli araçlar nasıl çalışır, elektrikli araçların çalışma prensibi nasıldır sorularına ışık tutuyor olacağız. Elektrikli araçların çalışması için motora gereken güç, bataryalar aracılığıyla elde edilir. Yani bataryada depolanan elektrik enerjisi, motorun çalışma prensibini oluşturur.
Söz konusu enerjiyi depolayan bataryalar ise yeniden şarj edilebilen lityum iyon piller olarak karşımıza çıkar. Doğrusal akım halinde depolanan bu enerji, motora iletilirken birtakım parçalardan geçer. Böylece doğrusal akım, alternatif akıma dönüşerek motor için gerekli enerjiyi sağlar.
Dolayısıyla elektrikli araçların çalışma prensibi, doğrusal akımın alternatif akıma dönüştürülerek kinetik enerji elde edilmesine dayanıyor diyebiliriz. Aslında bu çalışma prensibi, geleneksel araçlara kıyasla güç kaybının da önüne geçmektedir.
Çünkü geleneksel araçlarda, yakıtın yanması sonucunda ortaya çıkan enerjinin yalnızca çok az bir kısmı kullanılırken elektrikli araçlarda ise herhangi enerji kaybı gerçekleşmez. Ayrıca elektrik araç kullanımı sırasında frene basıldığı anda depolanan elektrik enerjisi, daha sonradan da kullanılabilir.
Elektrikli araçların şarj olması için elektriğe ihtiyaç vardır. Günümüzde elektrikli araçların giderek artmasıyla birlikte pek çok şarj istasyonu da hizmet vermektedir. Bununla birlikte elektrikli araçlardaki en önemli hususun şarj konusu olduğunu da belirtmek gerekir. Öyle ki batarya %20’nin altına düşmeden şarj edilmelidir.
Ayrıca elektrikli araçlarda şarj dolumu için birtakım temel yöntemler vardır. Bu yöntemler ise şu şekildedir:
Batarya değişimi, genellikle belirli noktalarda yapılan bir işlemdir. Bu yöntem ile sarj olmuş bir bataryayı, tam dolu bir batarya ile batarya dolum istasyonlarında çok kısa bir süre içerisinde değiştirmek mümkün olabilmektedir.
Kablolu şarj seçeneğine kıyasla daha kolay olan bu yöntem ile araç, şarj alanının üzerine park edildiği anda şarj dolum işlemi kendiliğinden başlamaktadır. Bu yöntem, herhangi kablo ve priz ile uğraşmak zorunda kalmadan pratik ve risksiz bir şarj imkanı tanır.
Elektrikli araçları şarj etme yöntemlerinden bir diğeri de kablolu şarj yöntemi olarak karşımıza çıkar. Seviye 1, seviye 2 ve seviye 3 olarak üçe ayrılan kablolu şarj yöntemleri bazı özelliklere de sahiptir.
Seviye 1: Ev tipi şarjı ifade eden seviye 1 şarj yöntemi; ev ve işyerlerinde, araç park halindeyken yapılan yavaş şarj etme şeklinde tanımlanabilir.
Seviye 2: Normal şarj olarak da bilinen seviye 2 şarj yöntemi, halka açık yerlerde bulunan şarj etme yöntemidir. Orta hızda şarj imkanı sunan bu yöntem, seviye 3’e göre daha uygun fiyatlıdır.
Seviye 3: Hızlı şarj imkanı ile seviye 3, doğru akım şarj tipinde olması sayesinde hızlı bir dolum sağlıyor. Bu noktada gerekli ekipmanlar ise şarj dolum noktalarında yer alıyor.
Renault otomobil modellerinden Megan E-tech, tam elektrikli motoru ile yeni nesil elektrikli araçlar arasında ön plana çıkıyor. Çevreye duyarlı kişilerin ilk tercihi Renault Megan E-tech, 470 km sürüş menzili ile otomobil keyfini bambaşka bir boyuta taşıyor. Üstelik çevreci özelliklerine ek olarak sessiz motoru sayesinde oldukça konforlu bir sürüş deneyimi sunuyor.
Benzersiz ön yüzü ve kompakt gövdesi ile orijinal bir görünüme sahip olan Renault Megan E-tech, aynı zamanda full LED ön farları ve 20" jantları ile tasarımda çığır açan bir stile sahip. Ayrıca 210 litre bagaj hacmi ve geniş ailelere yönelik tasarımı sayesinde işlevsel bir kullanım oluşturuyor.
Geniş ailelere yönelik araba önerileri için En İyi Aile Arabaları Hangileridir? Geniş Aileler İçin 8 Öneri başlıklı içeriğimizi de okuyabilirsiniz.
Elektrikli araç nedir sorusunu yanıtlayarak elektrik araçların çalışma prensiplerine ve yeni nesil elektrikli araç modellerinden Megan E-tech ile ilgili önemli noktalara kısaca değindik.
Bu doğrultuda araç seçiminizi kolaylaştıracak en yeni araçları Tanoto’da bulabilir, sürüş deneyiminizi bir adım öteye taşıyabilirsiniz. Ayrıca Tanoto’nun araç sahibi olmak isteyenler için sunduğu kampanyalar ile ticari ve binek araçlara da uygun fiyat seçenekleri ile sahip olabilirsiniz!
Son olarak araç satın almadan önce kredi imkanlarından faydalanmak isterseniz Tanoto’nun Kredi Hesaplama Aracı’nı kullanabilir, aracınızın değerini öğrenmek için araç değerleme hizmetimizden faydalanabilirsiniz.