Araba masrafları nelerdir sorusu, özellikle de yeni bir araç almak isteyen kişilerin aklında yer eden ve mutlaka yanıt bulması gereken soruların başında gelmektedir. Aracın kullanım masraflarına ek olarak, vergi ve bakım ödemeleri de araç giderleri arasında yer almaktadır.
Peki arabaların masraf kalemleri nelerdir? Araç giderlerinden tasarruf elde etmek mümkün müdür?
Sizler için hazırlamış olduğumuz içeriğimizde, değerini kaybetmemesi ve güvenli bir kullanım sunması açısından aracınıza yapmanız gereken bakım, onarım ve yasal ödeme masraflarını ele alıyoruz.
Eğer yakın bir zamanda araç satın almak istiyorsanız 8 İpucuyla Araç Seçimi Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızdan araç seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenleri öğrenebilirsiniz.
Yeni bir araç satın almadan önce araç masrafları hakkında bilgi sahibi olmak, otomobiliniz için ayıracağınız bütçeyi daha efektif kullanmanız noktasında büyük önem arz etmektedir. Peki bir aracın yıllık masrafı hangi kalemlerden oluşur? İşte yanıtı!
Eğer aracınızı banka kredisi aracılığı ile satın almayı düşünüyorsanız ilk gider kalemini kredi ödemeleri oluşturacaktır. Motorlu taşıt kredi ödemelerinin zamanlaması ve miktarı, banka politikalarına ve çekilen kredi miktarına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Araç kredisine dair daha ayrıntılı bilgi edinmek için 2 Başlıkta Taşıt Kredisi Nasıl Verilir? başlıklı içeriğimizi inceleyebilir; kredi ihtiyaçlarınız için ise Tanoto’nun Kredi Hesaplama sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Periyodik bakım masrafları, zaman aralığı aracın yakıt türüne ve aracın tipine göre değişiklik göstermekle birlikte tüm araçlarda zorunlu tutulan rutin bakım giderlerini kapsamaktadır. Bir aracın değerini kaybetmemesi ve güvenli bir sürüş deneyimi sunması açısından düzenli olarak bakıma alınması ve gerekli görülen parçalarında değişiklik yapılması son derece önemlidir.
Aracın ne zaman bakıma girmesi gerektiği, aracın yakıt ve kullanım miktarına göre farklılık göstermektedir. Benzinli araçların 15.000 km’de bir yetkili servise girmesi önerilirken dizel araçlarda ise bakım zamanı 10.000’inci kilometrededir.
Eğer araç yıl bazında bu kilometrelere ulaşmadıysa bile aracın her yılın sonunda bakıma girmesi zorunlu tutulmuştur. Periyodik bakım sonunda ödemeniz gereken tutar ise aracınızın markasına ve modeline göre değişebilmektedir.
Araç muayenesi de tıpkı periyodik bakımlar gibi belli aralıklarla tekrarlanması gereken, aracın parçalarının doğru çalışıp çalışmadığını anlamak için yapılan bir kontroldür. Düzenli periyotlarla tekrar edilmesi gereken araç muayenesinin yıllık ücreti, TÜVTÜRK ve TC. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.
Herhangi bir nedenden dolayı aracın muayenesinin geciktirilmesi durumunda araç sahiplerine cezai işlem uygulanmaktadır. 2022 yılı itibariyle belirlenen otomobil muayene ücreti ise 507,40 TL’dir.
Araba masrafları arasında yer alan bir diğer gider kalemi ise Motorlu Taşıtlar Vergisidir. Her yıl düzenli olarak ödenmesi gereken; aracın markasına ve modeline göre farklılık gösteren Motorlu Taşıtlar Vergisi miktarı, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmektedir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi, çoğunlukla Ocak ve Temmuz ayları içerisinde iki taksit halinde ödenmektedir. 2022 yılı itibariyle ödenmesi kararlaştırılan en düşük Motorlu Taşıtlar Vergisi miktarı 137 TL iken en yüksek miktar 32.633 TL’dir.
Kanunlar tarafından belirlenen kriterlere göre ödenen ücret miktarının değişiklik gösterdiği Zorunlu Trafik Sigortası, herhangi bir kaza durumunda kapsamına da bağlı olarak, karşı tarafta ortaya çıkan masrafların ödenmesi için zorunlu tutulan bir masraf kalemidir.
2022 yılı için Zorunlu Trafik Sigorta ücretleri sigorta şirketi bazında değişiklik göstermekle birlikte 1.000 TL ve 4.000 TL civarındadır.
Yaptırılması kanunen zorunlu olmasa da kasko sigortası da araba masrafları arasında gösterilebilir. Araç sahibinin trafikte karşılaşabileceği tehlikelere karşı hem kendisini hem de aracını güvence altına alması için gerekli olan kasko sigortasının toplam ödeme miktarı, kasko kapsamına ve aracınızın marka ve modeline uygun olarak değişiklik gösterebilmektedir.
2022 yılı itibariyle kasko şirketleri tarafından belirlenen kasko sigortası fiyatları 4.000 ile 5.000 bandında değişmektedir.
Yıl içerisinde aracın kullanımınına bağlı olarak tüketilen toplam yakıt miktarı da yıllık araba masrafları arasında yer almaktadır. Yıl içerisinde yakıt tüketimi için yapacağınız toplam ödeme miktarı, araç özelliklerine göre farklılık göstermektedir.
Örnek verecek olursak benzinle çalışan araçların tükettiği toplam yakıt miktarı dizel ve LPG ile çalışan araçlara göre daha yüksektir. Bununla birlikte bu durum çeşitli avantaj ve dezavantajları da beraberinde getirmektedir.
Bir araca ait masraf kalemlerinden bir diğeri de aracın yaz ve kış lastiği değişim ücretleridir. Satın alınan lastiğin kalitesine de bağlı olarak araç lastiklerinin genellikle 3 yıl boyunca kullanıldığı da göz önünde bulundurularak hesaplanan toplam tutar, araç masrafları hanesine ilave edilebilir.
2022 yılı itibariyle lastik değişim ücretleri 80-150 TL bandında iken lastik ücretleri markaya ve modeline bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Bütçe yönetiminizi en iyi şekilde yapabilmek için aracınızın bir yıllık toplam maliyetinin ne kadar olduğunu doğru hesaplayabilmeniz son derece önemlidir. Yıl içerisinde aracınız için yapacağınız toplam harcama miktarını hesaplayabilmek için sözünü ettiğimiz masraf kalemlerinin her birinin ortalama ücretini bilmeniz gerekmektedir.
Daha sonra aylık ortalama yakıt masrafını 12 ile çarpmalı ve diğer gider kalemleri bu rakama eklemelisiniz. Hesaplamanızın sonunda ulaştığınız rakam, yıllık ortalama araç masrafını ortaya çıkaracaktır.
Yazımızın bundan önceki bölümünde araba masrafları nelerdir sorusunu kalem kalem inceledik. Peki bütçe yönetiminizi daha iyi yapmak adına dikkate alabileceğiniz tasarruf önlemleri neler olabilir?
Araba masrafları nasıl azaltır sorusuna verilebilecek yanıtları aşağıdaki gibi listelemek mümkündür:
• Periyodik araç bakımlarını aksatmamaya özen gösterdiğiniz takdirde aracınızda ortaya çıkabilecek sorunları minimuma indirebilir; böylece pek çok masrafın önüne geçebilirsiniz.
• Araç kullanımı sırasında aşırı hızdan kaçınarak aracınızın motorunun zarar görmesini engelleyebilir, bütçenizi önemli bir giderden koruyabilirsiniz.
• Aracınız için doğru zamanlarda en uygun lastikleri kullanmak, araç masraflarından tasarruf etmenize yardımcı olacak bir başka ayrıntıdır. Bu sayede hem aracınızın performansını arttırabilir, hem motorda ortaya çıkabilecek sorunları engelleyebilir hem de aşırı yakıt tüketimini engelleyebilirsiniz.
Aracınız için en uygun kış lastiğini nasıl seçmeniz gerektiğine dair ipuçları için Aracınıza En Uygun Kış Lastiği Nasıl Olmalı? başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
• Yakıt tüketimi bir otomobilin en büyük gider kalemlerinden birini oluşturmaktadır. Bu nedenle gereksiz yakıt tüketimine neden olacak kullanım hatalarından kaçınmalı, yakıt tüketimi yapmaya özen göstermelisiniz.
Bu yazımızda sizler için yıllık araç masrafı ne kadardır sorusuna yanıt bulduk ve araç giderlerinden tasarruf etmenizi sağlayacak önerilerimizi sıraladık. Eğer yakın zamanda araç satın almak istiyorsanız; önerilerimizi dikkate alabilirsiniz.
Son olarak, araç ihtiyaçlarınız için otomotiv sektöründe uzun yıllara dayanan deneyimleri ile fark yaratan Tanoto markasına güvenebileceğinizi belirtelim. Bütçenize uygun araç seçenekleri hakkında bilgi sahibi olmak için Tanoto’nun kampanyalarına göz atabilir, binek ve ticari araç fiyatları için fiyat listesini inceleyebilirsiniz.