Kış lastiği nasıl olmalı sorusu, kış aylarında sürüş güvenliğini sağlamak amacıyla araç sahipleri tarafından en çok merak edilen konulardan biri olarak ön plana çıkmaktadır. Araç lastiklerinin yapımında kullanılan malzemelerin sağladığı yol tutuşu mevsimlere göre değişiklik göstermektedir. Bu durum da özellikle kış aylarında yağışın yoğun olduğu bölgelerde, araç lastiklerinin dönemsel olarak değiştirilmesini zorunlu kılmaktadır.
Bununla birlikte yaygın kanının aksine araçlara kış lastiğinin, yalnızca kar yağışının olduğu bölgelerde ve kar yağışı başladığında değil; hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü andan itibaren taktırılması önerilmektedir.
Otomotiv sektörünün lider markası Tanoto olarak bu içeriğimizde araç sürücülerinin kış mevsimi boyunca araçlarını güvenli bir biçimde kullanmalarına yardımcı olabilmek adına kış lastiği nasıl olmalı sorusunu yanıtlıyor, aracınıza kış lastiği taktırmadan önce bilmeniz gerekenleri sıralıyoruz.
Adından da anlaşılacağı üzere kış lastiği, yılın belirli dönemlerinde araç kullanımını daha güvenli hale getirmek üzere tasarlanan bir lastik çeşididir. Kış lastiğinin sırt desenlerinin ve kauçuğunda kullanılan malzemelerin kış aylarında yağışlı zeminlerde aracın yol tutuşunu artırması, olası kaza risklerini engellemekte ve sürücülere kontrollü bir sürüş deneyimi sunmaktadır. Peki ama ideal kış lastiği nasıl olmalıdır?
Öncelikli olarak kış lastiklerinin yoğun hava muhalefetlerinin yaşandığı kış aylarında, sürücülerin araç kontrolünü ellerinde tutacak şekilde üretilmesi gerektiğinin altını çizelim.
Öte yandan kış lastikleri, donma sıcaklığında da esnekliğini koruyabilmeli ve araç hız ya da ani fren yaptığında yol tutuşu sağlayarak tehlikeli bir durum yaşanmasını engellemelidir.
Dört mevsim ve yaz lastiklerinin sırt kısmında bulunan girintiler, kış lastiklerine nazaran daha azdır. Bu özellikleri nedeniyle dört mevsim lastikler, kar ve yağmur kalıntıları ile karşılaşmaları durumunda yolda tutunmakta güçlük çekerek sürücünün kontrolünü kaybetmesine; dolayısıyla da aracın kaymasına neden olurlar.
Bu nedenle kış lastiklerinin, daha derin yarıklardan oluşan ve çok dişli bir yapıda olması gerektiğini söylemek yanlış olmaz. Bu sayede araç karlı yollarda ilerlerken daha derin mesafelere inebilir, bu da aracın kayganlığını önleyerek yol tutuşunu güçlendirir.
Kış lastiği nasıl olmalıdır sorusuna dair unutulmaması gereken bir diğer ayrıntı da kış lastiklerinin aracınıza uygun olması zorunluluğudur. Seçmiş olduğunuz kış lastiklerinin, aracınızın çıkabildiği maksimum hız sınırına ve yük sınıfına uygun olması gerekir.
Peki ama araçlara kış lastiği ne zaman takılmalıdır? Kış lastiği kullanımının araç sahiplerine sunmuş olduğu avantajlar nelerdir? Kış lastiği nasıl seçilir ve kullanılır? İçeriğimizin devamında tüm bu sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Ek olarak yeni bir araç satın almak isteyenler tarafından merak edilen konulardan biri olan test sürüşüne dair bilmeniz gerekenler için Test Sürüşü Nedir? Neden Önemlidir? başlıklı yazımıza da mutlaka göz atmanızı öneririz.
Kar lastiği olarak da anılması nedeniyle kış lastiğinin yalnızca kar yağışının olduğu dönemlerde takıldığı söylentilerinin, aslında herhangi bir doğruluk değeri taşımadığının altını çizmekte fayda var.
Ülkemizde yük ve yolcu taşıyan ticari ve hafif ticari araçlar için zorunlu tutulan kış lastiği uygulaması, genellikle kış aylarını içeren 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında geçerlidir. Uygulama buna ek olarak, ticari nedenlerle ülke sınırları içerisinde seyahat eden yabancı plakalı araçları da kapsamaktadır.
Kış lastiği uygulamasının zorunlu tutulduğu tarihler, mevsimsel koşullar doğrultusunda; ilgili bölgelerin valilikleri tarafından alınan kararlar çerçevesinde değişikliğe uğrayabilir. Örnek verecek olursak eğer bir bölgede yağışlar henüz başlamadıysa kış lastiği zorunluluğu bir ay geç başlatılabilir veya hava şartlarına uygun olarak bir ay daha geç sonlandırılabilir.
Kış lastiği kullanımı yalnızca ticari araçlar için zorunlu tutulmuş olsa da kış aylarında ortaya çıkabilecek kazalar ile can ve mal kayıplarını engelleyebilmek adına hususi araç kullanıcıları tarafından da tercih edilmelidir.
Kış lastiği takılmasının zorunlu olduğu zamanlarda, trafiğe herhangi bir sebepten dolayı dört mevsim ya da yaz lastikleri ile çıkan ticari araçlara cezai işlem uygulanmaktadır. Ödenecek cezanın miktarı ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın değerlendirmeleri sonucu her yıl yeniden belirlenmektedir.
Kış lastiği kullanımının zorunlu tutulduğu tarihler önceden belirlenmiş olsa da kötü bir sürprizle karşılaşmamak adına hava sıcaklığının yedi derecenin altına düşmeye yakın olduğu tarihlerden önce kış lastiklerinizi taktırabilir, aracınızın yağmurlu ya da buzlu havalarda kaymasını engelleyebilirsiniz.
Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi kış lastikleri, hem ticari hem de hususi araçlar için kullanımı son derece önemli olan otomobil aksesuarları arasında yer almaktadır. Araç sürücülerinin yılın belli dönemlerinde neden kış lastiği kullanmaları gerektiğini ise aşağıdaki gibi listelemek mümkün:
Kış lastiği kullanımının sunmuş olduğu en önemli avantajlardan biri karlı, buzlu ve yağış alan yollarda güçlü bir yol tutuşu sağlamasıdır. Bazı kış lastiklerinde yol tutuşunu arttırmak adına bulunan çiviler ise kışın sert geçtiği bölgelerde yaşayan sürücüler tarafından mutlaka tercih edilmesi gereken lastik özelliklerinden bir tanesidir
Kış lastikleri, yağışın yoğun olduğu bölgelerde aracın kaymasını engelleyerek sürücülere konforlu ve güvenli bir sürüş deneyimi vadetmektedir.
Kış aylarında dört mevsim ve yaz lastiklerinin kullanılması, yolların durumundan dolayı bu lastiklerin zamanla aşınmasına ve zarar görmesine neden olabilir. Kış lastikleri ise yapıları gereği zorlu hava şartlarına karşı daha dayanıklı olduğundan daha uzun ömürlü bir kullanım sunmaktadır.
Kış lastiklerinin sunmuş olduğu bir diğer avantaj ise kış aylarında yakıt tasarrufu sağlamaya yardımcı olmasıdır.
Kış lastiği nasıl olmalı sorusunu yanıtladığımız içeriğimizde, kış lastiklerinin ne zaman takılması gerektiğine ve sürücüler için kış lastiği kullanımının avantajlarına değindik. Peki kış lastiği seçerken nelere dikkat edilmelidir? Satın almış olduğunuz lastiğin kış lastiği olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacak ipuçları neler olabilir? İşte yanıtı;
Aracınız için kış lastiği satın almadan önce yaşadığınız bölgenin iklim koşullarını göz önünde bulundurmanızı ve lastik seçimini buna uygun olarak yapmanızı tavsiye ederiz. Özellikle kış aylarının sert geçtiği bölgelerde kaliteli kış lastikleri hayat kurtarabilir.
Öte yandan kış lastiği satın almadan önce üretim yılını kontrol etmeli, yalnızca son beş yıl içerisinde üretilmiş olan lastikleri tercih etmeye özen göstermelisiniz.
En pahalı kış lastiklerinin aracınıza en uygun ve en kaliteli kış lastiği olduğunu düşünmek büyük bir hata olacaktır. Kış lastiklerinizi seçerken yalnızca kar üzerinde değil, kuru ve ıslak zeminlerde de fren ve çekiş performansının iyi olması gerektiğini göz önünde bulundurmalı ve seçiminizi buna uygun olarak yapmalısınız.
Kış lastiği satın almadan önce yetkili servislerden aracınıza en uygun kış lastiği markasının hangisi olduğunu öğrenebilirsiniz.
Satın aldığınız lastiğin kış lastiği olduğundan emin olmak için üzerindeki M+S veya kar tanesi ve dağ simgelerine bakarak kontrol edebilirsiniz.
Kış lastiği kullanımı sırasında bazı ayrıntılara dikkat etmek hem kış aylarında daha güvenli bir şekilde araç kullanmanıza hem de kış lastiklerinizin kullanım ömrünün daha uzun olmasına yardımcı olacaktır.
Aracınızda kış lastiği kullandığınız süre boyunca lastiklerin hava basıncını düzenli olarak ölçmeli, ideal düzeyde olduğundan emin olmalısınız.
Bununla birlikte kış lastiklerinin aracın tüm tekerleklerine takılması gerektiği de unutulmamalıdır. Yalnızca öndeki iki tekerleğe takılan kış lastikleri ne yazık ki güvenli bir sürüş deneyimi sunmamakta ve kazalara sebep olabilmektedir.
Aracın yolda kaymasını önlemek adına kullanılan tüm lastiklerin aynı markaya ait ve aynı desenleri taşıması ise bir diğer önemli noktadır. Bu nedenle kış lastiği satın alırken aynı markanın kış lastiklerini takım halinde almanız daha doğru olacaktır.
Diş derinliği azalan kış lastiklerinin su tahliyesini yapamamaları fren mesafesini uzatacağından, kış lastiklerinin diş derinliği sürekli olarak kontrol edilmeli ve gerekli görüldüğü takdirde lastikler yenilenmelidir.
Araç lastiklerinin kullanım ömrünün uzun olması için uygun koşullarda muhafaza edilmesi, hem sürücüler için maddi kayıpların önüne geçecek hem de daha kontrollü ve güvenli bir yolculuğun kapılarını aralayacaktır.
Bu doğrultuda aracınızdan kış lastiklerini çıkarıp dört mevsim ve yaz lastiklerini kullanmaya başladığınızda, kış lastiklerini doğru koşullarda sakladığınızdan emin olmanız önemlidir. Kış lastiklerini mümkünse karanlık, serin ve kuru bir yerde; etrafını iyice sararak saklamalısınız.
Eğer kış lastiklerinizin içerisinde jantlar takılıysa lastiklerin her birini üst üste dizerek yatık bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Jantları kış lastiklerinden ayırdıysanız da yan yana ve dikey bir şekilde saklayabilirsiniz.
Aracınıza en uygun kış lastiği nasıl olmalıdır sorusunu ve kış lastiği kullanımına dair bilmeniz gereken önemli noktaları içeriğimizde tüm ayrıntıları ile yanıtlamaya çalıştık. Bu doğrultuda, yola güvenli bir şekilde çıkmak ve hem kendinizin hem de sevdiklerinizin hayatını tehlikeye atmamak adına kış lastiklerinizi takmayı unutmamanız gerektiğinin altını çizelim.
Son olarak otomotiv sektöründeki deneyimleri ile otomobil ve hafif ticari araç ihtiyaçlarınız için Tanoto ailesine güvenebileceğinizi; Tanoto'nun servis ve satış kampanyaları sayesinde Ford, Fiat, Renault ve Dacia markalarında istediğiniz araç modeline en uygun fiyat seçenekleri ile sahip olabileceğinizi hatırlatalım.