Kaporta neresi, hangi malzemeden üretilir ve herhangi bir kaza sonrası onarılabilir mi gibi sorular, otomobil dünyasında sıklıkla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Kaporta, aracın içerisinde parçaların üzerini koruyan kısım olarak tanımlanabilir.
Bir aracın en önemli bölümlerinden birini oluşturması nedeniyle kaporta hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmak, sürücüler için oldukça kritiktir. Bu doğrultuda bizler de sizler için hazırladığımız içeriğimizde, kaporta neresi sorusuna yanıt veriyor, kaporta hakkında bilmediklerinizi tüm ayrıntıları ile ele alıyoruz.
Kaporta neresi sorusuna kısaca yanıt vermek gerekirse, bir otomobilin dışını oluşturan sac bölümü kaporta olarak tanımlanabilir. Yani, ön ve arka kaputlar, aracın tavanı ve aracın ön kısmının yan tarafında yer alan çamurlukları bir aracın kaporta bölümü olarak açıklamak mümkündür.
Bir otomobil, aracın hareket etmesini sağlayan motor ve şanzımanın, aracın direksiyonu, koltuklarını ve tavanı gibi iç döşemelerinin kaportaya sabitlenmesi ile oluşturulur.
Vermiş olduğumuz örnekten de anlaşılacağı üzere kaporta, aracın parçalarını ve çalışma mekanizmasını, dışarıdan gelebilecek her türlü tehlikeye karşı koruyucu bir rol üstlenir. Böylece hasar sonucu ortaya çıkabilecek araç masrafları da kaportanın koruyucu etkisi nedeniyle minimuma inmiş olur.
Kaportanın yalnızca aracın iç parçalarının koruyucusu olduğunu söylemek aslında yetersiz bir tanım olacaktır. Çünkü kaporta, aracın dış görünüşünü de belirleyen temel parçalar arasında yer alır.
Kaporta neresi sorusuna yanıt verdikten sonra dilerseniz kaportaların özelliklerini de ayrıntıları ile inceleyelim.
Buna ek olarak, araç sahiplerinin en sık karşılaştıkları arızaların hangileri olduğunu ve bu arızaların temel sebeplerini öğrenmek için En Çok Karşılaşılan Araba Arızaları ve Nedenleri başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Kaporta nedir, neresidir gibi soruları yanıtladıktan sonra, kaportaların üretiminde kullanılan malzemenin özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak; bir aracın en önemli parçalarından biri olan kaportanın önemini daha net anlamanıza yardımcı olacaktır.
Geçmiş dönemlerde kaportaların neredeyse tamamı sac kullanılarak üretilirken günümüzde, kaporta üretiminde alüminyum ve karbon fiber gibi malzemeler kullanılmaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden biri ise trafikte yaşanan herhangi bir kaza anında, araçta hasar alan ilk alanın kaporta olması ve ağır malzemelerin aracın performansını olumsuz etkilemesidir.
Yani biraz daha detaylı bir biçimde açıklamak gerekirse, geçmiş yıllarda kaporta üretiminde kullanılan sac ve çelik gibi malzemelerin yüksek bir ağırlığa sahip olması, yakıt tasarrufunu engellemiş ve aracın performansını düşürmüştür. Araç dünyasında bu gibi durumlar, oldukça önemli dezavantajlar olarak kabul edilir.
Her ne kadar araç kaza yaptığında kaporta aracı gerçek manada koruyor olsa da ağırlığı nedeniyle kaza anında oluşturduğu baskı, karşı tarafın aldığı hasarın da boyutunu artırmıştır.
Kompozit bir malzeme olan karbon fiber ise oldukça ince ve hafif olmasına rağmen çelikten çok daha güçlü ve sert bir yapıdadır. Bu da bir trafik kazası esnasında hem aracın hem de kazazedelerin daha az hasar almasını yardımcı olur.
Buna ek olarak kaportanın sabit bir parçadan değil ayrı ayrı parçalardan oluşmuş olması, herhangi bir hasar sonrası kolaylıkla onarılmasını sağlar.
Bu doğrultuda, ikinci el araç satın almak isteyen kişilerin aklında en çok yer eden konulardan biri de kaporta hasarı onarılır mı sorusudur. Eğer siz de bu sorunun yanıtını merak ediyorsanız, yazımızın bundan sonraki bölümünü okumaya devam edebilirsiniz.
Eğer bir aracın kaportası hasar gördü ise elbette onarılması gerekir. Bu durumda kaportanın eski haline getirilmesi için hasar gören bölümünün çıkarılması ve sorunsuz bir parça ile değiştirilmesi araç sahiplerinin tercih edebileceği ilk seçenektir.
Buna ek olarak, kaportanın değişimi ülkemizde aracın değerini satış esnasında ne yazık ki düşürmektedir. Bu durumda, aracının değer kaybetmesini istemeyen araç sahipleri kaporta değişimine gitmek yerine kaportanın aldığı hasarı onarmayı ve boyamayı tercih etmektedir.
Kaporta neresi, kaporta hasarı onarılır mı gibi bu konuya dair en çok merak edilen sorulara yanıt verdik. Peki kaporta hasarlı araçlar satın alınır mı?
Özellikle de ikinci el otomobil alım işlemlerinde araç seçimi yapmadan önce, araçta herhangi bir hasar ya da onarım olmadığına dair bilgi sahibi olmak son derece önemlidir.
Son dönemde sıfır kilometre araç fiyatlarının artmış olması, pek çok insanı ikinci el araç piyasasına yönelmeye itmiştir. Yeteri kadar bütçesi olmayan ya da araç satın alma işlemini çok daha düşük bir maliyet ile çözmek isteyen alıcılar, hasarlı araç satın alarak bunun onarımını gerçekleştirmektedir.
Bu durum bütçe yönetimi noktasında avantajlı olsa da çeşitli dezavantajları da beraberinde getirir. Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi ülkemizde, kaportası hasar almış bir aracın satış değeri düşer. Bu doğrultuda, satın aldığınız hasarlı aracı bir başkasına satmak istediğinizde, güncel piyasa değerinden daha düşük bir fiyata satmak durumunda kalabileceğinizi de belirtelim.
Kaporta neresi konusunu ele aldığımız içeriğimizde, kaportanın özellikleri nelerdir, kaporta hasarı onarılır mı ve kaporta hasarlı araçlar satın alınır mı gibi sorulara da yanıt bulduk.
Son olarak kullandığınız aracınızın değerini araç değerleme sayfamızdan öğrenebilir, ikinci el araç ihtiyaçlarınız için ise bir Tanoto markası olan Tanoto 2.el ailesini tercih edebilirsiniz. Buna ek olarak sıfır araç satın almak istiyorsanız otomotiv sektörünün öncü markası Tanoto’ya güvenebilir, Tanoto müşterilerine özel servis ve satış kampanyalarından yararlanabilirsiniz
Buna ek olarak, otomotiv dünyasına dair merak ettiğiniz pek çok sorunun yanıtını Tanoto Blog’ta bulabilirsiniz.